A Zöld tea 17 + 1 Hatása

A zöld tea jótékony, egészséget védő hatásainak se szeri, se száma, hiszen rengeteg létfontosságú tápanyagot és antioxidáns vegyületet tartalmaz. Mindezeknek köszönhetően rendkívül kedvező hatásokat fejthet ki szervezetünkre, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

A Zöld Tea 17 + 1 jótékony hatása

1.) Frissít és élénkít10_vietnami-zold-tea

A zöld tea egyik legfőbb hatása, hogy kellemesen felfrissíti és élénkíti testünket, lelkünket egyaránt, ráadásul jóval kedvezőbben és hosszabb távon fejti ki efféle hatásait, mint a fekete kávé vagy tea. 

Ennek megfelelően jelentősen javíthatja a szellemi frissességet, teljesítőképességet, s ezáltal hozzájárulhat a jobb tanulmányi eredményekhez, illetve a hatékonyabb munkahelyi teljesítményhez is. De a napközben ránk törő álmosságot is képes lehet igen hamar elűzni egy csésze valódi zöld tea.

2.) Anyagcsere gyorsító, fogyást elősegítő

A zöld tea roppant hatékonyan serkenti az emésztést, így felgyorsítja anyagcserénket. Ennek köszönhetően pedig nagyon jó szolgálatot tehet fogyókúra alatt, hiszen ily módon a zsírégetés üteme is fokozódik, vagyis könnyebben olvadhatnak le rólunk a felesleges kilók.

3.) Védelem a fogszuvasodás ellen

A zöld tea bizonyos értékes vegyületei és a benne található természetes fluorid által hatékonyan védelmezi fogainkat a fogszuvasodás ellen, persze csak akkor, ha cukor, méz és édesítés nélkül isszuk meg.

4.) Jót tesz bőrünknek

A zöld tea nem csak fogyasztva támogatja szépségünket, mivel a kiázott filter vagy az elhasznált teafű kitűnően felhasználható arcpakolásként is. Ezáltal felfrissülhet, megszépülhet és megnyugodhat az érzékeny bőr. Sőt, több megfigyelés szerint ily módon még a kisebb sebek gyógyulását is elősegítheti a zöld tea.

5.) Fejfájás ellen

A zöld tea értágító hatásának köszönhetően hatékonyan csillapíthatja a migrénes fejfájást, fejgörcsöket, ezért ha ránk törne egy ilyen roham, akkor mindenképpen érdemes megpróbálkozni a zöld tea fogyasztásával.

6.) Védi a húgyhólyagot

Klinikai kutatások során figyelték meg hogy a zöld teában lévő katekinek védelmezik a hólyagsejteket, s ily módon megelőzhetik és kezelhetik a különféle gyulladásos vagy akár daganatos húgyhólyag-betegségeket is.

7.) Szív-és érrendszer védelme

A zöld tea segít megelőzni a különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket, mivel hatékonyan tágítja és tisztítja az ereket, valamint gyorsítja az anyagcserét is. Egy Japánban végzett nagyszabású vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy igen nagy arányban csökkent a – főként az agyvérzés miatti – halálozási kockázat azok között, akik naponta néhányszor fogyasztottak zöld teát.

8.) Feltölt vitaminokkal, energetizál

A zöld teában rengeteg tápanyag található, s kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C-, D-, K-és B2-vitamint is. Mindezeknek köszönhetően rendszeres fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, csökkenthetjük fáradékonyságunkat, valamint fokozhatjuk teherbíró-képességünket is.

9.) Daganatellenes hatásokzold-tea-zoldtea-07

A zöld teában igen sok és erős antioxidáns vegyület található, melyek képesek szembeszállni a sejtromboló hatású szabadgyökök káros tevékenységével, s ezáltal hozzájárulhat a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, és kezelésük kiegészítéséhez is.Több kutatás is rámutatott, hogy a prosztatarák esetében a zöld tea polifenoljaiból készített kivonat jelentősen gátolta a rákos sejtek szaporodását. 

10.) Koleszterinszint szabályzása

Mindössze napi 3-4 csésze zöld tea elfogyasztása segíthet a vér össz-és LDL-koleszterinszint és a trigliceridszint beszabályzásában. Ezzel pedig jelentősen hozzájárulhat a szív-és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

11.) Öregedésgátló hatás

A zöld tea a benne jelen lévő antioxidáns vegyületeknek köszönhetően folyamatos védelmet biztosít a káros szabadgyökök negatív hatásai ellen, így többek között hatékonyan lassítja az öregedési folyamatokat, hiszen ezek leginkább a káros oxidatív folyamatok miatt alakulnak ki szervezetünkben.

12.) Szemvédő hatások

A zöld tea értékes hatóanyagai – köztük az erős antioxidánsok, a katekinekképesek bejutni a szem szöveteibe is, és hozzájárulhatnak a zöldhályog és más veszélyes szembetegségek megelőzéséhez is. Ezt leginkább oly módon érik el, hogy segítik a szemet az oxidatív stressz legyőzésében, melyek egyébként igen nagy rombolást tudnak végezni szemeinkben is.

13.) Védi agyunkat és elménket

Egy angliai egyetemi kutatás megállapította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása védelmet biztosít a szellemi leépülés és így az Alzheimer-kór ellen is. Ráadásul arra is fény derült e vizsgálat során, hogy a zöld tea hatóanyagai megemésztésük után még erősebben védenek e rettegett kór ellen, sőt, az emésztési folyamat közben keletkező vegyületek még rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. 

14.) Fertőzésgátló hatás

A polifenolok csoportjába tartozó katekinek jelentősen képesek csökkenteni a fertőzésekre való hajlamot, s ennek köszönhetően védelmet biztosíthatnak a meghűléses betegségekkel, az influenzával vagy a felfázással szemben is.

15.)  Vese-, epe-és hólyagkövek megelőzése

A zöld tea kutatások és megfigyelések szerint is a gátolja a  vese-, epe-és hólyagkövek kialakulását, ami már csak azért is lehet igaz, mert Kínában – ahol a zöld teát mindenki fogyasztja – ezeket a megbetegedéseket nem is ismerik.

16.) Agyserkentő

A zöld teában lévő koffein nem csupán élénkítő, serkentő hatású, hanem nagymértékben támogatja az agyi funkciókat is, így éberebbek lehetünk, jobb lesz a memóriánk és a reakcióidőnk, de a kedvünkre is jótékony hatással lehet. Az agy hatékony működését a koffein mellett az L-theanin nevű aminosav is támogatja, mely fokozza a nyugtató hatású GABA nevű hormon termelődését is.

17.) Parkinson-kór kockázatának csökkentése

A Parkinson-kór egy olyan idegrendszeri megbetegedés, mely során az idegsejteket termelő dopamin elpusztul. A zöld teában található katekinek összetett módon védik az idegsejteket, s így nagy valószínűséggel csökkentik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

+1.) Meghosszabbítja az életetzold-tea-01

Már elérhetőek olyan kutatási eredmények, melyekben 11 éven keresztül vizsgálták sok ezer japán egészségi állapotát és halálozási arányukat. Ebből a vizsgálatból egyértelműen az derült ki, hogy azok, akik a legtöbb zöld teát fogyasztották, jóval kisebb arányban haláloztak el, mint a többi vizsgált személy.

E nagyszabású kutatás alapján is elmondható, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztók számtalan súlyosabb betegséget előzhetnek meg, így tovább és egészségesebben élhetnek.