A Zöld tea koleszterinszintre és vérnyomásra kifejtett jótékony hatásai

A zöld tea kifejezetten jótékony a szív-és érrendszer egészségének szempontjából, melyet főként kitűnő értágító, és értisztító hatásainak köszönhet.

A zöld tea csökkentheti a koleszterinszinteterek-koleszterin-meszesedes

A zöld tea rendszeres, napi több csészényi fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Ezt egy Japánban készült kutatás is megerősítette, melyben 1371, 40 év feletti férfi vett részt. Azoknak a férfiaknak, akik 10 vagy még több csésze zöld teát ittak meg egy nap alatt, sokkal alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, és a koleszterinprofiljuk minősége is jobb volt, vagyis a rossz koleszterinjük alacsonyabb, míg a jó koleszterinjük magasabb szinten állt. 

Egy másik vizsgálat során nyugdíjkorhatár közelében lévő japán kormánytisztviselőket vizsgáltak. Az eredmények itt is a zöld tea jótékony hatásait bizonyították, mivel a napi 9 vagy még több csésze zöld teát fogyasztó férfiaknak átlagosan 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik csupán 2 vagy kevesebb csésze zöld teát ittak meg naponta.

Csökkenő koleszterin – kisebb esély a szívbetegségre!

A koleszterinszint csökkenése rendkívül fontos tényező a szívbetegség kialakulásának szempontjából, ugyanis csupán 1%-os koleszterinszint-csökkenés 2%-kal redukálja a szívbetegség kialakulásának kockázatát.  

Így ha valaki koleszterinszintje 200 mg/dl (vagyis az egészséges érték felső határa), és ez 8 mg/dl-rel csökken, akkor a koleszterinszint 4%-kal lesz kevesebb. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szívbetegségek esélye 8 %-kal csökken. 

Tehát a rendszeres, napi több csészényi zöld tea ivása ilyen jelentős mértékben lehet képes védelmet biztosítani a különféle szívbetegségek kialakulása ellen.

Érdemes minél több zöld teát innizold-tea-zoldtea-10

Minél több zöld teát iszunk, annál hatékonyabban csökkenti a koleszterin szintjét, amit egy norvég kutatás is igazol, melyben 20 ezer középkorú férfit és nőt vizsgáltak. Férfiak esetében a naponta 5 vagy több csésze zöld teát ivóknak átlagosan 9,3 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintje, mint a csupán 1 vagy még kevesebb csészével megivó személyeknek.

Nőknél ugyanez az arány 5,8 mg/dl volt. Arra is fény derült ebből a vizsgálatból, hogy akik egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát, azok nagyobb valószínűséggel hunytak el szívrohamban, mint a teát ivó társaik.

A zöld tea csökkentheti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás roppant alattomos betegség, nem véletlenül nevezik az orvosok „csendes gyilkosnak”. Eleinte nem, vagy csak alig észrevehetően okoz tüneteket, de életveszélyes állapotokat idézhet elő, mint például az agyvérzés, a belső vérzések vagy a szívroham.

Magas vérnyomásnak számít, ha a vérnyomás nyugalmi állapotban tartósan a 140/90-es érték felett van. Az első érték az érben lévő nyomást jelöli, amikor a vért kilöki a szív az artériákba (szisztolés nyomás). Ez a vérnyomás legmagasabb értéke. A második érték a diasztolés nyomás, vagyis a szívverések között fennálló nyomásérték, mely a legalacsonyabb vérnyomásbeli állapot. 

Több kísérlet is azt állapította meg, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztása csökkenteni képes a magas szisztolés vérnyomást. Állatkísérletekben is hasonló eredmények születtek, amikor is egereket stresszeltek, aminek eredményeképpen megnőtt a vérnyomásuk.

Viszont amikor koffeinmentes zöld teával itatták őket, akkor a stressz hatására sem növekedett a vérnyomásuk. Mindezekből a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea kedvezően befolyásolja a vérnyomást.

Kivételes érlazító képességerrendszer-ver-aramlas-sziv

A zöld tea igen hatékonyan lazítja el az ereket, ami következtében a vér sokkal könnyebben tud benne áramolni. Ez a mechanizmus pedig egyértelműen csökkentheti a vérnyomást.

Ráadásul a tudósok igen sok növényt vizsgáltak meg ebből a szempontból, de egyértelműen a zöld teának volt az egyik legjobb érlazító képessége.

A zöld tea 91%-os hatékonysággal tudja az érfalakat ellazítani, míg ezzel ellentétben a fekete tea csupán 66%-os hatékonysággal képes ugyanerre. Ennek egyik magyarázata, hogy jóval kevesebb értékes polifenolt tartalmaz, mint a zöld tea.