A Zöldtea hatóanyagai, Összetevői » Mi van a zöld teában?

A valódi zöld teában rengeteg egészséget védő és betegségeket megelőző hatóanyag található, így a zöld tea rendszeres, napi több csészével történő fogyasztása roppant ajánlatos mindenki számára kortól és nemtől függetlenül. 08_zold-tea-kura

A vietnami zöld tea pedig még különlegesebb, hiszen a vietnami teafogyasztás már több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A vietnami zöld tea különleges aromája a tradicionális betakarítási eljárásnak és a termőhelyek egyedi tulajdonságainak köszönhető.

E teacserjék fiatalabb hajtásainak friss leveleiben és rügyeiben nagyságrendileg háromszor annyi polifenol található, mint az idősebb hajtásokéban. S mivel a zöld tea leveleit alig dolgozzák fel, így maradéktalanul megőrzik a bennük lévő hatóanyagok egészséget támogató hatásait.

Milyen összetevők vannak a zöld teában?

Koffein

A zöld teában jóval kevesebb mennyiségű koffein van, mint a fekete teában vagy a kávéban, ráadásul sokkal lassabban is szívódik fel szervezetünkben, s így hosszabb ideig és egyenletesebben fejti ki hatásait. Ennek köszönhetően nem okozhat fokozott szívdobogásérzést, idegességet vagy hirtelen levertséget sem.

A koffein hatásaihoz hasonló tulajdonságú teofillin és teobromin is jelen vannak a zöld teában. A teofillin a leggyengébb izgató hatással rendelkezik ezek közül, de a legerőteljesebb vízhajtó képességei vannak.

Polifenolos vegyületek

A zöld teában található egyik legértékesebb összetevők, az erős antioxidáns képességeikről híres polifenolok. Ezek a vegyületek rengeteg jótékony hatással rendelkeznek, mivel képesek felvenni a harcot a sejteket romboló szabadgyökökkel. Ezáltal pedig számos betegséget megelőzhetnek, hiszen a legtöbb kór a káros oxidatív folyamatok eredményeként alakul ki szervezetünkben.

Így többek között segíthetnek a megfelelő tartományban tartani a vércukor szintjét, védik a hasnyálmirigyet, őrzik a szív-és érrendszer egészségét. 

Fluorid

A zöld teában természetes formában található meg a fluor, mely hatékonyan segít megóvni fogaink egészségét, és hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez. Ez a természetes fluor nem ugyanaz, mint, amit például a fogkrémekbe tesznek, s viták középpontjában áll esetleges káros hatásai miatt.

Katekinek

A zöld teában 405_zold-tea-level féle katekin vegyület található, melyek közül a számunkra legnagyobb jelentőséggel bíró az  EGCg, vagyis az epigallokatekin-3-gallát. (EpiGalloCatechin-3-gallate)

Egy 2007-ben elvégzett amerikai kutatás megállapította, hogy a több száz megvizsgált élelmiszer közül a zöld teában a legmagasabb az EGCg szintje. Arra is fény derült, hogy ennek a vegyületnek rendkívül erőteljes antioxidáns hatásai vannak, hiszen a C-vitaminnál 100-szor, míg az E-vitaminnál 25-ször eredményesebben képes semlegesíteni a káros szabadgyököket.

A katekinek egyébként valójában polifenolok, vagyis erős antioxidánsok, melyek emiatt sok területen képesek védeni egészségünket. Így például támogatják a húgyhólyag működését, segítenek fenntartani a szív-és érrendszer megfelelő állapotát, védelmet biztosítanak számos daganatos megbetegedés ellen, mint ahogyan óvják szemeink egészségét is, így például a zöldhályog kialakulását is megelőzhetik. 

De a katekinek az olyan súlyosabb betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Vitaminok

A zöld tea kitűnő tápanyagforrás, s különösen nagy mennyiségű C-, D-, E-, K-és B2-vitamint tartalmaz. Ennek köszönhetően rendkívül jó immunerősítő, energetizáló, minek következtében jelentősen megnövekedhet állóképességünk és teherbírásunk.

Ásványi anyagok

A zöld teában a vitaminokon és antioxidánsokon kívül jelentős mennyiségű ásványi anyag is található. Így többek között jelen van benne a vas, a magnézium, a nátrium, a kálium, a mangán, de tartalmaz rezet, cinket és alumíniumot is. Ezek mindegyikére szüksége van szervezetünknek az egészséges és kiegyensúlyozott működéshez.

Aromás anyagok, illóolajok

Ezeknek a kellemes vegyületeknek köszönhető a zöld tea egyedülálló, különleges íze és illata, melytől annyira csodálatos élménnyé válik fogyasztása.

Próbálja ki Ön is a Vietnami Zöld Teát, élvezze különleges aromáját és számtalan egészségvédő hatását!